30.11.2015

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü - Pazartesi Seminerleri 2

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nün düzenlediği Pazartesi Seminerlerinin ikincisi 7 Aralık 2015 Pazartesi günü 15.30-16.30 saatleri arasında Güney Kampüs A Blok Z-07 numaralı salonda, İMÜ, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Yrd.Doç.Dr Burcu Taşkın’ın “Oy Vermek Ya da Vermemek: Türkiye’de Seçmen Katılımı” başlıklı çalışması ile gerçekleşecektir.

Detaylı bilgi veya katılmak için lütfen Abdullah Said Arı ile abdullahsaid.ari@medeniyet.edu.tr adresinden iletişime geçiniz.

Oy Vermek Ya da Vermemek: Türkiye’de Seçmen Katılımı

Seçimlerde oy vermek dolaylı siyasal katılım türleri arasında en kolay ve en yaygın olanıdır. Otoriter ülkelerde seçmen katılımı lidere destek anlamındayken, demokratik sistemlerde rakipler arasında gönüllü bir tercihi dile getirir. Türkiye’de seçmen katılımı Avrupa ve Ortadoğu ortalamasının üstündedir. İngiltere, Fransa ve Yunanistan’daki seçimlerde katılım son yıllarda %10 azalmaktayken, Türkiye’de %90 seviyesine yaklaşmıştır.

Seçmen katılımı neden bazı ülkelerde daha yüksektir? Seçmen katılımı demokrasi seviyesinin bir göstergesi midir? Bireysel bir davranış olan ‘oy vermek’ toplum ve siyasi sistem hakkında bize ışık tutabilir mi? Genel ve yerel seçimlerde farklılıklar var mıdır?

Bu seminer ‘Neden oy veriyoruz?’ sorusu üzerinden Türkiye’de seçmen katılımını ve oy vermeye motive eden faktörleri irdelerken, 1 Kasım seçimleri çerçevesinde ‘Kime Neden oy veriyoruz?’ sorusunu da seçmen davranışı üzerinden ele alacaktır.